Ruser seg på melk og brød

Er det mulig å ruse seg på melk og brød? Ja – dersom du har proteinintoleranse så kan melk eller brød lede til psykiske lidelser i tillegg til avhengighet. Selv abstinenser hjemsøker enkelte som ønsker å kutte ut brød og melk. Hva er det som egentlig skjer i kroppen da?

Opioide peptider

Peptider som kan binde seg til kroppens opioidreseptorer kalles for opioide peptider. De tilhører gruppen av opioider, slik som morfin. Kroppens egenproduserte stoffer, som endorfiner, er et eksempel på at kroppen kan lage slike opioide peptider selv. I melkeprodukter finner vi proteinet kasein, og dette kan brytes ned til casomorfin. Gluten brytes ned til gluteneksorfin og gliadorfin.

Abstinenser og avhengighet

Personer som lider av proteinintoleranse beskriver en del lignende opplevelser ved inntak av de proteinene de er intolerante overfor. En følelse av å gå inn i seg selv eller å miste kontrollen, er opplevelser som beskrives.

Hos barn som blir satt på dietter uten korn og melk, er det observert at de står opp på natten, når foreldrene sover, for å snike i seg melk eller brød.

NRK hadde en dokumentar om fenomenet, og kilder i helsevesenet bekreftet da overfor NRK at de hadde beslaglagt penger fra psykiatriske pasienter på grunn av innkjøp av melk.

Utfordringer med å avstå

For personer som har valgt å kutte ut melk og / eller brød fra kostholdet sitt, byr det på en del ekstra utfordringer når de eksempelvis skal ut å reise. Enten du er på ferietur eller reiser i jobbsammenheng, så ønsker du å være våken og opplagt, slik at du kan få med deg det som skjer. Personer som føler at de blir ruset, og spesielt de som føler at de får en ubehagelig form for rus, har en ekstra stor utfordring med å passe på at måltidene er tilrettelagt og ikke inneholder opioide peptider.

I mange tilfeller krever dette at de selv må ta med seg sin egen mat, eller at de må bo på steder der de selv kan lage maten sin fra bunnen av. Vi har vel alle opplevd å være på reise i ulike deler av verden, der restauranten sier at de ikke benytter det eller det i maten, bare for å oppdage at dette ikke stemmer. Hvorvidt det er på grunn av kulturelle utfordringer eller misforståelser i språket kan vel variere, men det er uansett situasjoner en ikke ønsker at skal oppstå.

Derfor er det mange av de som lider av en proteinintoleranse som velger å ikke spise ute eller borte, og i enkelte tilfeller vil personen takke nei til en reise – fordi det blir for slitsomt å stressende og skulle holde kontroll på maten som andre lager.

For mange av disse personene er det slik at konsekvensene ved å innta brød og / eller melk er mye større enn konsekvensene (og stresset) ved å unngå å innta dette.