Hva er proteinintoleranse?

De aller fleste i Norge har hørt om ulike allergier og intoleranser mot spesifikke matvarer, men det er kanskje ikke så mange som har hørt om proteinintoleranse. Les videre, så forteller vi deg hva dette er for noe.

Intoleranse mot protein

Både dyre- og planteriket er bygd opp av proteiner. Disse er de viktigste byggesteinene i alt levende liv. Mangel på proteiner ses i sammenhengen med rundt 5 millioner dødsfall hvert år blant barn under fem år i utviklingsland.

På den andre side, så kan vi reagere på visse proteiner fra matvarer, og ved slike reaksjoner kaller vi det for intoleranse. Glutenallergi eller -intoleranse er en form for proteinintoleranse, da gluten er et protein. Da kroppen ikke har nok enzymer som kan bryte ned glutenproteinene, så klarer den ikke å bryte dem ned.

Hva er et protein

Et protein er som sagt kroppens byggesteiner, og proteinene er igjen bygd opp av aminosyrer. Disse er satt sammen i lange rekker på alt fra noen få opptil flere hundre. Sammensetningen av aminosyrene gir de ulike proteinene sine ulike egenskaper.

Aminosyrer

Det er 20 aminosyrer som er helt nødvendig for et liv. Disse holdes sammen i sine lange aminokjeder ved noe som heter peptidbindinger. 8 av disse er essensielle aminosyrer, aminosyrer som kroppen ikke kan fremstille selv, og som må tilføres gjennom kostholdet vårt.

Fullverdige proteiner og proteinkosthold

Matvarer som egg, ost, soyabønner, kjøtt, fisk og fugl inneholder fullverdige proteiner. Det betyr at de har alle de essensielle aminosyrene.

Vi trenger at 12-15 % av energibehovet vårt dekkes av proteiner. Når en skal regne ut hvor mye proteiner en trenger, sier man at vi skal ha ett gram protein per kilo kroppsvekt per dag. For de som trener mye, kan man øke til to gram proteiner per kilo kroppsvekt. Når vi ikke klarer å dekke det daglige proteinbehovet, så vil kroppen begynne å tære på musklene, og vi får svakere muskelstyrke med redusert forbrenning.

Marasmus og kwashiorkor er to av de vanligste mangelsykdommene som skyldes for dårlig inntak av proteiner. Marasmus er en kronisk tilstand med muskelsvinn. I tillegg får man et fravær av underhudsfettet. Barn med denne sykdommen kjennetegnes ved at de er alvorlig undervektige, apatisk og veldig svak. Kwashiorkor gir også alvorlig undervekt, men det skjules på grunn av mye ødemer. Magen blir oppblåst, bena lubben og ansiktet kan bli måneformet. I tillegg blir håret både tynt og misfarget og huden kan få områder med skjellende hud.

Konsekvenser ved proteinintoleranse

Når kroppen ikke klarer å bryte ned proteiner som gluten, vil proteinet tas opp i tarmen uten å være nedbrutt. Da dannes det peptider som kan spille en rolle i utviklingen av sykdommer som ADHD / ADD, autisme, depresjon og schizofreni. Dette er et felt som det stadig forskes på, og i det siste har resultater fra forskning vist til at det også er en sammenheng mellom proteinintoleranse og migrene, utslett, psoriasis og spiseforstyrrelser.

Hvordan vet jeg om jeg har det?

Mistenker du at du kan ha en proteinintoleranse? Da kan du ta en test som kan påvises i urinen. Ta kontakt med din fastlege, og få han til å rekvirere en slik test til deg. Dersom det viser seg at du har høyere verdier enn normalt av peptider fra gluten eller kasein (melk), så kan det antyde at du har en proteinintoleranse.