Avdekk matallergier og matintoleranser og bli kvitt helseplager

Dersom du har sett litt rundt på sidene her på naturmat.no, så har du sett flere eksempler på at maten vi inntar kan ha en sammenheng med mange “folkelige” lidelser. Dessuten er det mange “diffuse” symptomer, slik som vondt i magen, luft i magen, migrene, hodepine, rastløshet og depresjon som kan ha en sammenheng med intoleranser ovenfor proteiner i melk og gluten.

Er jeg rammet?

Mistenker du at du selv eller en av dine familiemedlemmer kan være rammet av intoleranser eller sykdomstilstander i fordøyelsen? Ta kontakt med legen, og be om en grundig utredning. I noen tilfeller av allergi – de tilfellene der du får straksreaksjoner, er det som regel veldig enkelt å finne ut hvilke allergener som utløste reaksjonene. Men i de aller fleste tilfellene så er ikke utredningen like enkel.

Når det kommer til mat og matvarer, så spiser vi mange ulike sorter hver dag. Som regel har man kanskje en liten mistanke om hva allergien eller overfølsomheten kan være, men ikke alltid. For å finne ut av dette kreves det litt innsats, men det er heldigvis en investering du gjør én gang, og som kan gi deg mange flere og bedre år i fremtiden.

Å avdekke allergier eller intoleranser

En del allergier kan påvises ved å gjøre prikktester hos legen. Da utsettes du for spesifikke allergener under huden din, og en ser på hvilke reaksjoner som eventuelt viser seg. Men skal du finne ut av spesifikke matvarer må du gjerne gjennom en prosess med eliminering av matvarer. La oss si at du mistenker at det kan være egg, laktose eller gluten du er overfølsom for. Da må du kutte ut alle produkter som inneholder slike stoffer. Etter at du har avstått fra disse i et par uker, slik at kroppen er blitt “ren”, så tilfører du forsiktig ett og ett produkt til kosten din igjen.

Start eksempelvis med egg, og tilfør dette til kosten din i en uke eller to. Får du ingen symptomer? Da er det sannsynlig at det ikke er egg du reagerer på. Da kan du gå videre til å innføre neste kategori i kosten din igjen. Og slik gjør du helt til du finner den kategorien av matvarer som du reagerer på.

Ikke alle vet om proteinintoleranse

Som vi har skrevet om, så kan intoleranse for proteiner i melk og gluten, lede til en rekke sykdommer og symptomer. Mange av de symptomene som den norske befolkningen ofte kjenner på, kan ha en sammenheng med intoleranse mot proteiner. Det leder til at fordøyelsessystemet ikke klarer å spalte proteinene, og kroppen kan ikke nyttiggjøre seg av disse på normal måte. Peptider passerer over til områder der de normalt ikke skal være, og her kan de forårsake alt fra lette og normale plager, som tretthet og rastløshet, til mer alvorlige lidelser som autisme, ADHD og schizofreni.

Endre kostholdet

Stadig flere nordmenn blir bevisste på hvilke effekter kostholdet kan ha på både kropp og psyke. Det kan hende at du er én av de som kan ha stor nytte av å endre på kostholdet ditt, men husk å alltid snakke med din fastlege om forhold som omhandler din eller dine barns helse. Det er viktig at en finner et balansert kosthold og at en finner gode alternative kilder til viktige næringsstoffer dersom en fjerner noen av de viktigste kildene våre. Mangelsykdommer som skyldes feilernæring er også et stort helseproblem, og det er ingen som ønsker å gå fra en plagsom tilstand til en annen!