10 varer som kan gi allergiske reaksjoner

Noen matvarer er vanlige utløsere for allergiske reaksjoner, mens andre er mindre vanlige. Noen ser vi hyppig her i vesten, mens andre viser seg hyppigere i østen. Vi gir deg et lite innblikk i noen matvarer som kan gi reaksjoner.

Melk:

Allergi for kumelk er veldig vanlig, og hele 2-5 % av alle barn under 1 år får allergiske reaksjoner på den. Kroppens eget immunsystem overreagerer på melkeproteinene og danner antistoffer. Immunreaksjoner starter ved aktivering. Immunreaksjonene er kroppens beskyttelsesmekanismer. Kroppen skiller ut histaminer flere steder i kroppen, og melkeallergi viser seg ikke som lokale reaksjoner, men systemiske. De vanligste symptomene er både diaré og magesmerter, noen ganger med oppkast samt hudplager som eksem eller elveblest.

Egg:

Er du allergisk for egg så må du være veldig nøye på å lese innholdsfortegnelser. Det er veldig mange matvarer og -retter som inneholder egg, og til å begynne med må du nok gjøre en liten innsats for å sette deg inn i alternativene.

De allergiske reaksjonene varierer fra alvorlige tilstander med anafylaktisk sjokk til mer vanlige reaksjoner som diaré, magesmerter og kløe og elveblest. Noen allergiker reagerer til og med på stekeosen eller damp fra stekt og kokt egg.

Det er egg-proteinene som er allergenene, og disse finnes i hele egget. Har du egg-allergi må du også unngå visse typer antibiotika som er dyrket fram på egg.

Glutenallergi:

Kan vise seg i voksen alder, men i de fleste tilfeller oppstår det allerede i barndommen. Også her varierer symptomene fra de alvorligste tilfellene med anafylaktisk sjokk til mildere plager som kløe og diaré.

Nøtter – Både peanøtter og trenøtter som paranøtter, cashew, valnøtter og mandler:

Når det kommer til nøtteallergier ser vi veldig ofte at reaksjonene er alvorlige, med hovne luftveier og pusteproblemer. De vanligste reaksjonene, foruten kløe, er faktisk hevelser i svelget. Andre symptomer kan være kvalme og oppkast, eksem og elveblest eller astma. Dersom du er allergisk mot nøtter, har du sannsynligvis alltid en EPI-penn med deg, som hjelper til med å motvirke de alvorlige og raske allergiske reaksjonene. Det er ulike allergener (allergifremkallende stoffer) i mandler, nøtter og peanøtter, så selv om du er allergisk mot én av disse så betyr det ikke at du er allergisk mot de andre to.

Fisk:

Dersom du er allergisk mot én type fisk, så er sannsynligheten stor for at du også er allergisk mot andre sorter. De fleste med allergi for fisk reagerer på torskefamilien, og rundt 50 % av allergikerne reagerer på all fisk. Allergenene i fisken blir ikke ødelagt ved forvelling av maten, og symptomene varierer fra rennende nese, kløende øyne, utslett og magetrøbbel. Det finnes ingen sammenhenger mellom fiskeallergi og allergi for skalldyr.

Skalldyr:

Er du rammet av allergi for skalldyr, er den sannsynligvis livslang, og symptomene kan være alvorlige. Selv ikke-allergikere kan reagere på skalldyr, noe som skyldes frigjøring av histaminer. Dette er blant de vanligste allergiene hos voksne.

Soya:

Soya er et populært alternativ for melkeallergikere, og brukes som erstatning for en rekke melkeprodukter. Symptomene på allergi for soya-produkter varierer fra eksem og kløe til diaré og magetrøbbel. I de alvorligste tilfellene oppstår anafylaktisk sjokk.

Selleri:

Dette er kanskje en allergitype vi ikke hører så ofte om, men når du tenker på hvor mange som har pollenallergi er det lettere å forstå at en del mennesker også rammes av kryssreaksjoner for matvarer som kan inneholde pollen.

Selleri gir ofte lokale reaksjoner som hovenhet og rødhet rundt munnen, men det er også vanlig med både nysing og astmalignende symptomer. Den mest fryktede er alltid anafylaktisk sjokk, en tilstand der hele kroppen reagerer systemisk gjennom flere organsystemer samtidig eller ved at luftveiene hovner opp og stopper lufttilførselen.

De fleste som reagerer på selleri reagerer på rå selleri, men noen blir rammet av reaksjoner uansett om den er kokt, stekt eller rå. Er du allergisk mot burrot-pollen så vil du sannsynligvis også reagere på selleri.

Sesam:

Denne typen allergi er ikke vanlig her i vesten, men ganske vanlig i østen. De som får allergiske reaksjoner vil ofte besvime eller få anafylaktisk sjokk. Allergien vedvarer ofte gjennom hele livet.